Obeziteden Çocuklarınızı Korumanın Yolları

Medicana Bahçelievler Hastanesi’nden çocuk endokrinoloğu ve beslenme diyet uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya’nın, televizyon ve internetin obezite için en büyük tehlike olduğunu vurguladığı belirtiliyor. Ayrıca, çocuklarda obeziteyi değerlendirmek için kullanılan yöntemler, obeziteye yol açan faktörler ve obeziteden korunma konusunda da uzman görüşleri veriliyor.

Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, çocuklarda obeziteyi tanımlarken yaş ve cinsiyet faktörlerini göz önünde bulundurulan büyüme eğrilerinin ve vücut kitle indeksi (BKİ) ölçümünün kullanılabileceğini belirtiyor.

Kilo artışının nedenleri arasında günümüzün modern hayat tarzının çocukların fiziksel aktivite düzeyini azaltması, televizyon, bilgisayar ve video oyunları karşısında daha fazla zaman harcanması ve hazır gıdaların tüketiminin artması gibi etkenlerin rol oynadığı ifade ediliyor.

Obezitenin tedavi edilebilir bir hastalık olduğu ve tedavi yöntemleri olarak dengeli ve az kalorili diyet uygulanmasının önemine değiniliyor. Diyetle birlikte egzersizin de kilo kaybını destekleyeceği belirtiliyor. Çocuk yaş grubunda ise farmakolojik ve cerrahi tedaviden kaçınılması gerektiği belirtiliyor.

Metinde ayrıca obeziteden korunma için diyetisyen Fatmagül Yılmaz Öztürk tarafından bazı tavsiyeler veriliyor. Bu tavsiyeler arasında çocuklara kahvaltı etme alışkanlığının kazandırılması, su içme alışkanlığının geliştirilmesi, sağlıksız içeceklerden uzak durulması, çocuğun doyduğu zaman yemeği zorlamamak, düzenli meyve tüketiminin teşvik edilmesi gibi öneriler yer alıyor. Ayrıca, televizyon veya bilgisayar karşısında yemek yeme alışkanlığının önüne geçilmesi ve çocuklara belli alışkanlıklar kazandırırken bunun nedenlerinin paylaşılması gerektiği vurgulanıyor.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir